Historien om et barnevernsbarn

Lille Knut kom til verden og var en rolig og tillitsfull gutt som fikk dekket sine primære behov godt av sine biologiske foreldre. Da han var 14 dager gammel dukket barnevernet opp på døra etter å ha mottatt en bekymringsmelding fra mors fastlege. Barnevernet kom på flere besøk for å observere samspillet mellom barnet og foreldrene.

Når gutten var en måned gammel så tok de han bare. Barnevernet vurderte foreldrene for å være snille og gode mennesker men at det ville bli et for stort ansvar for dem å ta seg av et lite barn fordi begge to hadde vært innlagt i psykiatrien. Knut ble plassert i beredskapshjem og etter et halvt år så ble han plassert hos et barnløst ektepar.

Uansett hvor mye foreldrene kjempet for å få gutten hjem så ble de ikke hørt. Barnevernet sto på sitt og var som mange vet umulig å ha med å gjøre. Saken kom opp i Fylkesnemda og etterpå i Tingretten og saken gikk i barnevernets favør. 3 samvær i året ble utfallet i dommen fra Tingretten. Senere viste det seg at fosterforeldrene ikke var gode nok omsorgspersoner allikevel.

I en alder av 6 år så hadde gutten utviklet en angstlidelse. Barnevernet prøvde å legge skylden på de biologiske foreldrene. De sto hardnakket på sitt og var bestemt på at de med så lite kontakt med barnet ikke kunne ha skyld i dette men at angsten skyldtes sosiale forhold i hjemmet hvor gutten bodde. Videre så flyttet de gutten til en annen fosterfamilie og så begynte problemene å oppstå.

Knut reagerte og utviklet etter hvert store adferdsproblemer hos den nye familien, noe som slett ikke er rart når han først fikk traumer etter omsorgsovertakelsen og så ble flyttet til en ny familie som var ny og ukjent for ham. Han ble selvfølgelig forvirret av å bli flyttet rundt på denne måten og han ble flyttet til nye familier flere ganger uten at situasjonen hans bedret seg.

Alt dette førte til at han som 11-åring ble plassert på et barnehjem for vanskeligstilte barn. Der jobbet en sosionom som så og forsto problemet til Knut og hun dannet seg et bilde av hvilken enorm påkjenning han ble utsatt for da han brått ble revet bort fra de biologiske foreldrene.

Denne sosionomen sørget for jevnlig kontakt med guttens ordentlige mor og far og la sjela si i å klargjøre gutten for en tilbakeføring til de biologiske foreldrene som også fikk massiv støtte fra venner og familie. Prosessen tok mange år ettersom Knut var et veldig sensitivt barn men da han var ferdig med barne- og ungdomsskolen så ble han endelig gjenforent med mor og far og familiebildet ble komplett.

4 kommentar to “Historien om et barnevernsbarn”

 1. Ingrid Says:

  En hjerterskjærende historie som viser hvordan enkeltmennesker blir symptombærere for et sykt samfunn.

 2. bodil 1966 Says:

  Hei!

  Dette er selvsagt en forferdelig en hjerteskjærende historie! Men jeg må få lov til å fortelle om min erfaring av «Barnevernet». Mine 3 barn på 16,5 og 14 år har vært i fosterhjem i ett år nå. De er der på frivillig plassering. De blir veldig godt tatt vare på og virker harmoniske og har det fint. Barnevernet, far og meg har et godt samarbeid om praktiske ting o.s.v. for eks. ang. samvær. Jeg er forferdelig glad i unga mine, og de er glad i meg, mamma`n sin. Jeg bare måtte fortelle dette her! Fordi det finnes lyspunkter!

 3. Linda Says:

  Synes dette var en hjerteskjærende vond historie. Vet at barnevernet gjør mye bra, men mange ganger griper de ikke inn der det virkelig trengs! Vet om mange tilfeller, men tør ikke ringe barnevernet pga at de kan gi ut informasjon om hvem som har ringt. Det finnes grove tilfeller med foreldre med narkotika. Synes det er vondt!

  • Bjørn Ingar Pedersen Says:

   Mange ganger misbruker barnevernet den makt de besitter også og de gjør alt de kan for å stikke kjepper i hjula for de som sliter i hverdagen, med psykiske problemer. I stedet for å få hjelp så blir man systematisk motarbeida uansett hva man gjør eller sier. Er det riktig da? Narkomane er mennesker de og med tanker og følelser som alle andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: