Rapport fra Kongressen Psykisk Helse 2011

Nok en kongress om psykisk helse ble arrangert i Trondheim 17. – 19. januar 2011. Her ble det snakket mye om hvordan alt skal bli så mye bedre og at kompetanseutvikling for helsepersonell er alfa omega i en slik sammenheng. Knapt et ord ble nevnt om hvordan brukernes liv kan utvikles til det bedre. Her var det tydelig at det eksisterer en oss og dem-mentalitet. I praksis så betyr det at psykiatrisk helsepersonell på en måte blir overmennesker som tar avgjørelser på vegne av pasientene. Sånn vil vi jo ikke ha det. Vi vil være eksperter i eget liv, konsekvent.

I bunn og grunn så skulle vi brukere lært bort noe til de som så flott forteller at de jobber med mennesker og ikke omvendt. Forståelsen av psykisk lidelse er det vi som sitter med nøkkelen til. På kongressen var det kun et fåtall brukerrepresentanter tilstede og jeg har inntrykk at det iherdige arbeidet vi gjør for å endre tankegangen som psykiatrien har blir latterliggjort på slike kongresser. Sånn vil vi heller ikke ha det. Vi vil bli tatt på alvor og behandlet med respekt.

Kompetanseutvikling for helsepersonell er nok noe som er velment men å bruke så mye tid som det har ble gjort på å finne nye metoder til å forstå og definere oss brukere med så lite brukermedvirkning som det var på denne kongressen er å kaste bort tid og å sløse bort masse penger som heller burde brukt til å bygge opp et behandlingstilbud bygd etter våre premisser.

Jeg vil minne dem på at om det ikke hadde vært for oss så hadde ikke disse menneskene hatt verken jobb eller flotte titler å skilte med. For fremtidige seminarer, konferanser og kongresser så ber jeg dem om å gjøre jobben sin som jo er å oppfylle våre ønsker og inkludere oss i enda større grad en til nå. Fortsatt så har ikke vi brukere 100% kontroll over det psykiatriske systemet, men dagen den kommer om ikke lenge.

Under disse dagene i Trondheim så fikk vi som vanlig høre mange flotte og velmenende ord om hvor flott det er å ha en psykisk helsevernlov. Leder Mette Ellingsdalen prøvde i sitt innlegg og under den påfølgende debatten iherdig å få tilhørerne til å forstå hvilken enorm krenkelse det kan være å for eksempel være tvangsinnlagt eller å bli tvangsmedisinert. Behandlingskriteriet i psykisk helsevernloven ble nevnt og en tilhører tok ordet og mente at det er nødvendig å beholde det i sin eksisterende form.

Den delen av psykisk helsevernloven som kalles behandlingskriteriet lyder omtrent slik: ”Dersom en person får sine utsikter til bedring vesentlig redusert eller sin tilstand forverret uten psykiatrisk behandling så kan personen begjæres innlagt på psykiatrisk avdeling”. Mette sa med klar tale at dette dreier seg om hvem som i utgangspunktet burde ha rett til å definere dette, om det er brukeren selv eller psykiatrien og jeg er 100% enig med Mette i at det er brukeren selv som skal ta den avgjørelsen.

Prating rundt grøten fikk vi oppleve på kloss hold under disse dagene men selve grøten manglet. Det vil si viljen til å sette alle disse flotte ordene ut i praksis. For å bruke et annet uttrykk så var hele denne kongressen bare spill for galleriet. La oss håpe at psykisk helsearbeiderne ikke bare kom for å sanke studiepoeng til å tilføye sin tilleste kompetanse men at de lærte noe av oss om å behandle andre mennesker med respekt og tillit. Det er alfa omega i forholdet bruker og behandler.

3 kommentar to “Rapport fra Kongressen Psykisk Helse 2011”

 1. Sigrun Says:

  Interessant å lese for den som ikke var der 🙂

  Vi legger ut lenke til blogginnlegget i bloggen til NFPH.

 2. ibe Says:

  Jeg ser liten grunn til å hetse kompetanseutvikling for helsepersonell. Problemet er imidlertid at så lenge den biologiske psykitrien dominerer i det psykiske helsevernet er få utsikter til vesentlige bedringer fordi psykiatere gir seg ut for å ha en kunnskap som de ikke har og et diagnostisk system (ICD 10) som bare er en mer eller mindre tilfeldige symptomer.

  Ikke en eneste av de nærmere 300 diagnosene i ICD 10 kan dukumenteres med medisinske tester (eks.: MRI, -gentester, blodtester, røntgen etc..). Diagnosene er ytterst spekulative og altså uten noen som helst vitenskapelig basis. «Det er ikke alt vi kan måle» sier psykiaterne. Dette er et søkt argument. For en del sjelde medisinske lidelser kan dette være tilfelle. Problemet er ikke at man ikke potensielt skal kunne måle, probelmet er derimot at den grunnlaggenden antakelsen om at psykiske lidelser er forårsaket av en «kjemisk ubalanse» i hjernen finnes det i følge psykiatriens egen forskning overhode ikke noen epirisk støtte for.

  Dette er en ren bløff. Hvis det man skal måle ikke finnes som fenomen, går det ikke an å måle det. Psykiatriske medikamenter har ofte en symptomavdempende effekt på kort sikt. På lang sikt skaper de kjemiske ubalanser og strukturelle endringer i hjernen men til tross for hjernens forsøker på å kompensere for dette en stund klarer den det ikke i det lange løp. Det betyr at miljøet i hjernen endres og den psykiske tilstanden forverres og medfører derfor ofte større doser med medikamenter som ytterligere forverrer situasjonen.

  50 års forskning om langtidsvirkninger av psykiatriske medikamenter er gansker entydige. Medisinen forverrer situasjonen og ender ofte med uføretrygding, men og det er det ikke mange som vet – at de som klarer å slutte med medisiner har en langt større sjanse til å bli friske enn dem som fortsetter meed medisin. Eks.: En undersøkelse publisert i 2007 viste at personer med schizofreni-diasgnose hadde 40 % sjanse for å bli frisk, mens dem som gikk på medisin hadde 5 % sjanse!!. Dette gjelder over helse linjen fra angstlidelser, depresjon, bipolar, schizofreni m.m.

  Dette og mye annet om psykiatriens behandlingsmåter som vil forbause deg storlig finner du i psykiatriens egen forskning om medikamentenes langtidsvirkninger i boken «Anatomy of an Epidemic. Magic Bullets, Psychiatric Drugs and the Astonishing Rise of Mental Illness in America. Skrevet av den anerkjente forskningsjournalisten Robert Whittaker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: