Nyttårstale 2010 – Lest på WSO’s nyttårsfeiring

Når vi nå snart går inn i 2011 så vil jeg benytte anledningen til å takke alle våre trofaste medlemmer og selvfølgelig de som meldte seg inn mot slutten av dette året for støtten. Jo flere medlemmer jo mer slagkraftig blir vi som forening og jo lettere blir det å effektivisere kampen for å bli tatt på alvor av psykiatrien og for at vår iver etter å skape et helsevesen der alle får anledning til å være ekspert i eget liv ikke blir tilgodesett. Alle mennesker bør få anledning til å ta selvstendige avgjørelser i saker som angår en selv

Mange av våre samarbeidspartnere har gjennom årenes løp fått innflytelse i politikken, både her i Norge og internasjonalt og deres intense arbeid begynner nå å bære frukter. Kanskje har vi nå en mulighet til å avvikle den omfattende bruken av tvang som foregår på psykiatriske sykehus verden over, med loven i hånd. Nå tenker jeg selvfølgelig på den nye menneskerettighetskonvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Den skal ivareta rettighetene til oss som kommer inn under kategorien ”Brukere av psykiske helsetjenester”.

Vi kan se begynnelsen på en ny æra hvor alle mennesker har likeverdige rettigheter, uavhengig av sosial status, etnisk tilhørighet, religiøs overbevisning eller seksuell legning, altså en verden hvor mennesker tar vare på hverandre. Norge kommer til å ratifisere (godkjenne) menneskerettighetskonvensjonen om ikke lenge. Det innebærer at man i praksis kan avvikle mye unødvendig bruk av tvang innen psykisk helsevern her i Norge.

Her er det viktig at alle holder hodet kaldt og registrerer hvert eneste lille tilfelle av noe som minner om bruk av tvang i psykiatrien. Ikke nødvendigvis bare bruk av remmer eller annen bruk av mekanisk tvang men også kamuflerte overtalelsesmetoder. Menneskerettighetskonvensjonen kan tolkes dit hen at frihetsberøvelse og krenking av privatlivets fred er straffbare forhold. Dette blir full kræsj med psykisk helsevernloven og dermed så får vi bare fortsette arbeidet med å finne andre likestillte måter å møte mennesker i krise med.

Å bli møtt med tillit og respekt kan være det lille ekstra som skal til for å kunne føle seg som et selvstendig menneske. Det gir grobunn for et konstruktivt samarbeide og vil nok føre til raskere tilfriskning for personen som er under behandling.

Mange gode ønsker for det nye året!

2 kommentar to “Nyttårstale 2010 – Lest på WSO’s nyttårsfeiring”

  1. Siv H Rydheim Says:

    Fin nyttårstale! Takk for det du gjør for WSO. Med ønske om et godt nytt år!!!

  2. Bjørn Ingar Pedersen Says:

    Takk skal du ha! Håper dere der oppe i nord får et godt år i 2011. Regner med at vi treffes på seminarer eller konferanser i året som kommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: