Høringsuttalelse

til Helse- og Omsorgsdepartementet
fra fylkeslaget WSO Oslo og Akershus av Landsforeningen We Shall Overcome

Vi i WSO Oslo og Akershus har noen tanker om hvordan fremtidens psykiatri bør være. Vi ser for oss en psykiatri som er basert på ivaretakelse av enkeltindividets autonomi, menneskerettigheter og integritet.

Her ligger det vel klart i kortene hva vi mener om den overdrevne bruken av tvang som foregår i helseforetakene i dag. Vi mener at psykisk helsevernloven i sin helhet bør avskaffes og at det bør etableres likeverdige og frivillige tilbud med brukeren selv i fokus. Dette er helt i tråd med den nye Menneskerettighetskonvensjonen. Alle mennesker er født frie og bør forbli det. Psykiatriens inngripen i menneskers privatliv er en krenkelse av alvorlig karakter.

Vi mener at det er en umulighet å få et menneske til å samarbeide mens personen er underlagt et ”tvangsregime” som jo psykiatrien i aller høyeste grad er og de fleste av våre medlemmer / personer i vår målgruppe støtter opp under denne påstanden. Spørsmålet er jo om hvorvidt psykiatrien provoserer fram kriminelle forhold etter utskrivelse eller ikke. Hadde brukeren blitt vist respekt og tillit så kunne slike forhold vært unngått.

We Shall Overcome er ingen stor forening men vi representerer en forsømt gruppe som har vært utsatt for mye tvang i psykiatrien eller overgrep / menneskerettighetsbrudd og vi krever å bli hørt i den pågående debatten om psykiatrien i Norge som er blant de mest totalitære systemene i verden.

Avslutningsvis så ønsker vi å fremme en appell til ansvarlige helsemyndigheter og den er som følger:

Ratifiser Menneskerettighetskonvensjonen NÅ!
Stopp menneskerettighetsbruddene i psykiatrien UMIDDELBART!

WSO Oslo og Akershus

Én kommentar to “Høringsuttalelse”

  1. Morten Taranger Says:

    Meget bra Bjørn Ingar!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: