Diskusjon om barnevernets perfeksjonisme

Audun Lysbakkens uttalelse:

Barna som trenger barnevernets hjelp og omsorg tilhører en av samfunnets mest utsatte grupper. De trenger hjelp fra flere enn foreldrene for å få en trygg oppvekst. Vi som politikere har ansvaret for å sikre at de får den hjelp de har krav på. Formålsparagrafen til lov om barnevern er klar. Barnevernet skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Slik skal barnevernet bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår. Ordene er ikke til å misforstå. Vi som politikere må sammen med de ansatte i barnevernet, sikre at ordene fylles med innhold.

Både regjering og storting har rettet sin oppmerksomhet mot barnevernet. Sjeldent har barnevernet stått så høyt på den politiske dagsordenen som nå. Det gir felles muligheter og felles ansvar. Veien til fremtidens barnevern starter nå. Vi vil ha et bedre barnevern til det beste for barna, sa statsråd Audun Lysbakken bl.a. da han i dag holdt en redegjørelse om barnevernet i Stortinget.

Min kommentar:

Jeg mener at hele barnevernet i sin eksisterende form bør omorganiseres og at hjelpen som av og til er nødvendig bør settes inn i familien slik at det helhetlige familiebildet blir komplett til både barnet og de biologiske foreldrenes beste velbefinnende. Det dreier seg altså om at ressursene settes inn der det trengs og hvorfor kan ikke biologiske foreldre få like mye kursing i å håndtere barn som fosterforeldre.
Å sette et barn i et fosterhjem er å flytte problemet og vi ser jo at mange barn i fosterhjem får store atferdsproblemer i oppveksten noe som ikke har vært tilstrekkelig belyst i den pågående debatten, synes jeg. Det er en traumatisk opplevelse for både barnet og de biologiske foreldrene å bli utsatt for omsorgsovertakelse og da mitt og min samboers barn som hadde vært rolig og tillitsfull hele veien brått ble tatt fra oss etter 10 dager så startet problemene.
Han måtte reives når han skulle mates (noe som aldri var noe problem så lenge vi utførte den oppgaven) og de måtte tulle han inn i et teppe når han skulle bades. Når vi badet ham på barselavdelingen så var det ingen som konkluderte med at det var noe som helst galt med måten vi gjorde det på.
Det var først når barnevernet kom inn i bildet og begynte å mistenkeliggjøre oss at problemene startet. Er det ikke tillatt å være bitte litte granne usikker når man blir far for første gang, og ville du likt at noen pirket på hver eneste lille detalj ved måten du behandlet barnet ditt på, spør jeg deg, Audun Lysbakken. Barnevernets behov for å utøve kontroll over andre mennesker faller på sin egen urimelighet.
Dette er ikke et demokrati verdig, dette er regelrett maktmisbruk og brudd på elementære mennneskerettigheter, men det skjønner ikke du fordi du ikke har vært utsatt for barnevernet selv, tror jeg. Skulle likt å se hvordan du hadde reagert dersom en vilt fremmed person kom og mente at du ikke var kapabel til å ta vare på ditt eget barn.

2 kommentar to “Diskusjon om barnevernets perfeksjonisme”

  1. Sigrun Says:

    Mange barn utsettes for incest og mishandling fra foreldrene. Disse har det i alle fall ikke best i familien.

  2. Bjørn Ingar Pedersen Says:

    Ja, dette er selvfølgelig trist og totalt uakseptabel oppførsel fra foreldre. Det som er like trist er at uskyldige mennesker som er snille og gode blir straffet av barnevernet med grunnlag i at de har en psykiatrisk diagnose, mens voldelige foreldre kan holde på i årevis før noen griper inn. Det er som om samfunnet elsker psykopater fordi de er så gode på å tildekke sine dårlige sider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: