Referat fra konferansen ”Frivillighet før tvang, er det mulig?”

Sted: Nordlandssykehuset i Bodø

Dato: 2/11 2010

Ian Dawson (styremedlem WSO Bodø) + Kurt Lyngved (leder Batteriet Nord-Norge) fra arrangørsiden ønsket velkommen og vi holdt ett minutts stillhet for å hedre Hildegunn Hamrebø Årnes sitt minne. Hun var initiativtageren til denne konferansen som var et samarbeid mellom WSO Bodø, Rådet for psykisk helse, Batteriet i Nord-Norge og Nordlandssykehuset.

Gro Hillestad Thune (som har jobbet i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg) åpnet med å snakke om menneskerettigheter i Norge. Hun mener at det bør statueres eksempler i form av dommer fra Menneskerettighetsdomstolen slik at norske myndigheter slutter med å unnlate å innrette seg etter FN’s menneskerettighetskonvensjon for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Denne konvensjonen skal gå foran norsk lovgivning og det gjelder også psykisk helsevernloven. Hun sier at vi står ovenfor en kjempestor utfordring når det kommer til å få psykiatrien til å behandle mennesker i forhold til de menneskerettigheter de har og til å få dem til å slutte å krenke privatlivets fred.

Olav Nyttingnes (Rådet for psykisk helse) snakket om prosjektet ”Frivillighet før tvang”. Han påpekte at det er store forskjeller i måten mennesker med psykisk lidelse blir behandlet på i de forskjellige helseforetakene rundt om i landet. Det ble fastslått at de helseforetakene som bruker mye tvang har noe å lære av de som bruker lite tvang. Han viste til statistikker og undersøkelser foretatt av Rådet for psykisk helse.

Etter at foredragsholderne var ferdig så satte deltakerne seg i grupper. Hver gruppe fikk i oppgave å utarbeide tre forslag til tiltak som kan iverksettes lokalt, og som kan bidra til reduksjon i antall tvangsinnleggelser. Her kom det fram mange konstruktive ideer til løsninger og de ble registrert og lest opp av de forskjellige gruppelederne.

Dagen ble avsluttet med paneldebatt. Følgende instanser var representert i panelet:

Mennesker med brukererfaring: Rannveig Aunan og Marianne Forsgren

Salten politidistrikt: operasjonsleder Alf Magne Johansen

Bodø kommune: sykepleier Unni Kolstad, avdeling for psykiatri og rus

Legevakt/fastlege: lege Raymond Dokmo, sjef for Bodø legevakt

Salten DPS: Randi Meland, leder Salten DPS

Rådet for psykisk helse: psykolog Olav Nyttingnes.

Noen fortalte historier og det ble bl.a. snakket om hvordan man kan unngå at folk får dårlig rykte blant naboer når de blir hentet inn til psykiatrisk behandling. Det vekker jo litt oppsikt når uniformert politi kommer hjem til en person, påfører dem håndjern og tar dem med til legevakta. Det ble også poengtert at denne praksisen kan føre til at mennesker med psykiske lidelser utvikler angst for politiet. Her ble det foreslått ”Psykebil”.

Da debatten ble avsluttet, ga mange uttrykk for at den gjerne skulle vart lenger. Hvilket er et godt strategisk utgangspunkt med tanke på WSO Bodø’s mål om en videre debatt/dialog mellom instansene også etter dagens seminar.

Én kommentar to “Referat fra konferansen ”Frivillighet før tvang, er det mulig?””

  1. Iren-Marie Owe Soleng Says:

    Som Fylkesleder i Mental Helse Nordland vil jeg uttrykke med dypeste medfølelse for Hildegunn Hamrebø Årnes familie.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: