Dugnad for frihet

Borger Bad 29/5-10

Dagen startet kl. 1100 med at Grethe Johnsen ønsket oss velkommen og hun gikk igjennom dagens rikholdige program med foredrag fra eieren av Borger Bad, arrangørsiden, en psykiater ved navn Ellen Harkiolaki og Sjaman Jan Magne Sørensen (grunnlegger av organisasjonen Hvite Ørn).

Borger Bad ble startet som rekonvalesenthjem i 1967. Siden 1971 har det vært virksomhet innen opptrening og rehabilitering for pasienter med muskel og skjelettplager, revmatiske lidelser og etter ortopediske operasjoner. Driften ble lagt om våren 2010 for å tilby voksne mennesker med psykiske lidelser et botilbud.

Eieren av Borger Bad viste oss rundt og jeg ble overveldet over hvor høy standard det var på rom og fellesarealer på dette herlige stedet som ligger i landlige og rolige omgivelser I Ringerike. Der kan nok mange trives langt bedre enn på en kald og steril akuttavdeling. Eget trimrom, et lite svømmebasseng, undervisningsrom og flere TV-stuer finnes der.

Flere entusiaster kom med innspill rundt organiseringen av et frivillighetsbasert tilbud til mennesker med psykiske problemer. Einar Hodne (en av arrangørene) fortalte litt om Dugnad for frihet. Målet er å få til en radikal endring innen psykisk helsevern og å gi folk god hjelp og et alternativ til den tradisjonelle psykiatrien.

Dugnad for frihet ønsker å samarbeide med både foreninger og enkeltpersoner som har erfaring med psykiatri. Menneskers ressurser og evner skal settes i fokus og ikke symptomer. Ellen Harkiolaki er åpen for et alternativt tilbud og tror at de aller fleste kan klare seg på en vedlikeholdsdose. Mange kan nok også trappe ned og slutte såfremt de går forsiktig fram sier hun.

Mot slutten av dagen holdt Sjaman Jan Magne Sørensen et kraftfullt foredrag om viktigheten av helhetlig behandling og om hvordan han gjennom sunnere kosthold greide å slutte med medisiner og hvordan han jobbet seg ut av flere psykoser og schizofrenien uten medisiner. Motivasjon og tillæring av strategier er alfa omega for et alternativt behandlingssenter, mener han.

Dette var et spennende mini-seminar og det virket som om de rundt 40 frammøtte hadde utbytte av dette møtet. Gleder meg til flere slike møter og jeg håper inderlig at Dugnad for frihet etter hvert klarer å skape et sårt etterlengtet frivillig behandlingstilbud.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: