Å hevde sin egen rett

Det er ikke alltid like lett å få psykiatrien til å forstå at man er et menneske med et likeverdig intellekt og egne behov. Jeg tenker på at man kan føle seg krenket på det groveste når man blir forhindret fra å gjøre karriere eller å gjøre sunne, friske ting som for eksempel å være sosial sammen med gode venner.

Vårt kjære Søkelyset er et organ og talerør for alle som ønsker å ytre sine kritiske synspunkter og meninger om psykiatrien og Landsforeningen WSO sitt ansikt utad. Her legger vi opp til konstruktiv debatt om psykiatrien og vi prøver å gripe an aktuelle problemstillinger knyttet opp mot menneskerettighetsbrudd i denne profesjonen som vi alle i aller høyeste grad burde vært foruten.

 En innleggelse på en psykiatrisk institusjon skal i utgangspunktet være rekreasjon og ordet asyl som var betegnelsen som ble brukt før i tiden betyr jo fristed. En psykiatrisk institusjon er alt annet enn et fristed hvor man kan komme til hektene igjen. Mange opplever å bli slitne av å være innlagt. Dette skyldes at man blir proppet full av medisiner og holdt tilbake fra alle sine vante gjøremål og det er jo selvfølgelig vanskelig å forstå hvorfor man skal være nødt til å finne seg i slikt.

 En psykiatrisk institusjon er bygd opp etter militære prinsipper med restriksjoner og strenge regler. Det er i og for seg forståelig at noen mennesker som er i forskjellige typer kriser trenger rammer rundt seg i perioder og noen trenger også hjelp til å få litt mer bakkekontakt av og til, men for all del, behandlingsmessige årsaker må ikke og skal ikke overskygge behovet for menneskelig nærhet og behovet for omsorg som vi alle trenger når livet blir vanskelig .

 Vi prøver i WSO å finne andre løsninger enn bruk av tvang og kollektive avstraffelser og derfor bør vi alle si ifra på en ordentlig måte når det er noe vi ikke liker og nå forlanger vi å bli tatt på alvor. Jeg personlig mener og sikkert mange WSO-ere med meg at det bør være en menneskerett å ha sine egne tanker og meninger i fred uten noen som helst innblanding fra andre.  I bladet Søkelyset er ordet fritt innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig. Skriv noe da vel, slik at vi får ut 2 nummer i år.

 Bjørn Ingar Pedersen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: